Hirdetések

A Széchenyi 2020 program keretében Balassagyarmat, Ipolyszög és Patvarc önkormányzatainak konzorciuma 10,47 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a KEHOP-1.2.1-18-2018-00137 azonosítószámú, „Balassagyarmati térségi klímastratégia kidolgozása” című projektjét.

A 2020-ban indult projekt keretén belül elkészült a balassagyarmati térség klímastratégiája, melynek legfőbb célkitűzése a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, hatásainak mérséklése és az ehhez való alkalmazkodó-képesség javítása. A szakértők az érintettek széles körének bevonásával határozták meg a helyi feltételekhez illeszkedő legfontosabb rövid- és hosszú távú intézkedések listáját, melyet aztán az ún. társadalmasítás időszakában a lakosságnak is bemutattak, akiknek lehetőségük nyílt a városi rendezvényeken személyesen, a projekt weboldalán keresztül pedig online is véleményezni a készülő dokumentumot. A beérkezett lakossági hozzászólásokat a szakértők megvizsgálták és hasznosították az anyag kidolgozásánál.

A klímastratégiai dokumentum két nagyobb egységből áll: a stratégia egy átfogó helyzetértékelés, célmeghatározás és terv a következő 20-30 évre, míg az intézkedési terv olyan helyi-szomszédsági intézkedések listája, amelyek közül számos intézkedés akár már a következő években is megvalósulhat. A szakértők szerint a szélsőséges időjárási jelenségek világszerte megfigyelhető gyarapodása jelentős kockázatot hordoz magában, melynek fenyegető következményei ráirányították a helyi döntéshozók, a szakemberek, a gazdasági szereplők és a lakosság figyelmét arra, hogy fejleszteni kell a települések környezethez való alkalmazkodóképességét és nagy szükség van a lokális szintű megoldások kidolgozására.

Az elkészült klímastratégiát a települések képviselő-testületei határozatban fogadták el.