Hirdetések

Ritka büntetést szabtak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei egy Nógrád megyei vendéglátósra. A bűne az volt, hogy szólt a rádió.

Hirdetések

Még 2019 októberében történt, amikor a NAV revizorai bementek egy vendéglőbe, és zenét hallgattak. A hangszórókból az egyik rádió adása volt hallható, ezért érdeklődni kezdtek a tulajdonosnál, hogy minden rendben van-e nála jogilag a rádióhallgatással.

A szerzői jogról szóló törvény szerint a zeneművek nyilvános előadásának engedélyezésére a szerzői jogokat kezelő szervezet és a felhasználó között szerződés rögzíti a fizetendő jogdíjakat és a felhasználás egyéb feltételeit. Ennek értelmében a szerzői joggal védett zeneművek lejátszására alkalmas készülékek üzemeltetéséhez engedély kell.

A 41 éves salgótarjáni vendéglátós férfit a szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésével vádolták meg, amelyből büntetés lett, és elfelejtett befizetni azt. Másfél év után már 446 ezer forint hátraléka lett belőle, pontosabban ez az összeg – a Nógrád Megyei Főügyészség közleménye szerint – az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek okozott kár.