Balassagyarmat, 2022.02.13. Dejtári elágazó kanyarodósáv, fotó: ipolyinfo.com /Varga-Csikász Csenge
Hirdetések

Szomorú, hogy sokáig nem érdekelt senkit, öröm, hogy a közútkezelő magáének érzi a problémát. Már tervezik a 22-es út dejtári lekanyarodó sávját.

Hirdetések

Több ezer jármű: autók, kamionok és buszok használják a 22-es utat naponta Balassagyarmat és Rétság között. Az ipolyszögi vasúti átjáró és az Érsekvadkert közötti szakaszt autópályaként is használják, a hosszú, egyenes útszakaszon nem is tartják be a megengedett sebességet. És hiába a mindkét irányból érvényes 70-es korlátozó tábla, a dejtári elágazóhoz közelítve, sokszor kell éberség és satufék.

Januárban Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője és Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója bejárták a helyszínt, és megállapították, hogy közlekedésbiztonsági szempontból indokolt egy lekanyarodósáv kialakítása, amire van is elegendő hely a főút mellett.

Lehel már egy korábbi eseményen azt mondta: amióta ő vezeti a megyei útkarbantartást, az egyik legfontosabb törekvés, hogy a forgalmas utak kiemelt figyelmet kapjanak tőle. A 22-es út dejtári kanyarodósávjának ötletét megalapozottnak látta, és kérte a honatyát, hogy segítsen pénzt találni rá.

És most a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. asztalán van az ügy: a 22-es út további szakaszainak felújításával együtt van a tervezőasztalon, azonban az építkezés dátumát még ők sem tudják.