Hirdetések

Egy hónapja tesztelik a forgalomban Magyarország első hidrogénmeghajtású autóbuszát Budapest Kőbánya-Kispest és Vecsés között. Mi is kipróbáltuk.

Első ránézésre hagyományos busz, a babakocsi könnyen bejut az utastérbe, tágas és alig lehet hallani menetzajt. A lényeg a szemnek alig látható, a tetőn vannak a hidrogéntartályok.

Hidrogénnel hajtott busz próbaüzeme Budapesten. (videó: Salgai Bence/ipolyinfo.com)

A
70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellába hidrogéngázt szivattyúznak be. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, ennek eredményeként víz és elektromos energia keletkezik. Az összesen 1560 literes össztérfogatú hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével nagyjából 35 kilogramm hidrogén jut a rendszerbe, ezzel 350-400 kilométert tesz meg a busz.

A jármű tesztelése a Zöld Busz Program egy újabb állomása, amit a kormány korábban a közösségi közlekedés okozta károsanyag-kibocsátás csökkentéséért indított el. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy a közlekedés a hazai szén-dioxid kibocsátás ötödét adja. Szerinte a helyi és agglomerációs közösségi közlekedésben jó megoldás az akkumulátoros technológia, de hosszabb távon már a hidrogénhajtás annál is jobb lehet.

A hidrogénmeghajtású buszok más országokban, többek között Ausztriában és Németországban is elterjedtek. A magyar kormány törekvése, hogy ez a technológia minél előbb meghonosodjon.