Hirdetések

Számos fórumon szidják a Microsoft újszerű logikáját, ami szerint inkább jobb, ha távoli szakemberek irányítják a számítógépek és laptopok operációs rendszereit, mint ha a felhasználók döntenek annak használatáról. Kinek van igaza?

Hová tűnt az a szép világ, amikor a Windows operációs rendszer megvásárlásakor azt gondolhatta a felhasználó, hogy ő annak tulajdonosává is vált?! Aki hitt ebben, annak ma már maradéktalanul igyekszik kiverni a fejéből a lincencek valódi tulajdonosa, a Microsoft.

Mint egyébként a Microsoft korábbi operációs rendszereinél is szokás volt, manapság is kapnak a felhasználók frissítéseket, javításokat azért, hogy jobb, biztonságosabb legyen a gépek működtetése. Ám mint mindennek, ennek is van rossz oldala.

Főleg, amikor az egyetemi szakdolgozat késő éjszakába nyúló írását kell abbahagyni. Fiktív példámban a megfáradt egyetemista éppen akkor hagyja félbe dolgozata gépelését, amikor a feje már szinte rábukik a billentyűzetre. A Windows tálcáján láthatólag 6-8 ablak van megnyitva, köztük Mozillában keresett szócikkek, később a dolgozatba beillesztésre váró webes hivatkozások, pdf-ben meglévő forrásanyagok, szóval minden, ami az éppen aktuális állapothoz fontos. Ezért sem zárta be az ablakokat, a Start menüben az Alvó állapotra nyomott rá és hitte, hogy ébredés után minden rendben lesz.

Ám az ébredés arra ébresztette rá, hogy amíg ő aludt, addig a gépe mégis újraindult. Pedig ő pont ezt nem akarta.

Nos, ha ez a példa „csak” egy szakdolgozatra lenne érvényes, talán egyéni szociális gondként írhatnám le, de sokakkal fordulhatott elő ilyesmi, sőt, vállalkozások esetében akár súlyos pénzügyi gondok is felléphettek már a frissítések felhasználóra kényszerített telepítése miatt.

A Microsoft a Windows10 esetében alapértelmezésként beállított frissítéssel készült, a felhasználó szinte csak azt határozhatja meg, hogy meddig halasztja ezt. És mégsem. Aki utálja az operációs rendszer automata frissítését, az kövesse az alábbit:

  1. A Start menütben írja be a gpedit.msc fájlt a keresőbe, és nyomja meg az Enter billentyűt a Helyi csoportházirend-szerkesztő megnyitásához,
  2. lépjen a Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Windows frissítés elemre,
  3. dupla kattintás az Automatikus frissítések konfigurálása elemre, majd
  4. az előbukkanó párbeszédpanelen válassza a Letiltva választógombot, utána a módosítások alkalmazásához kattintson az Alkalmaz gombra, majd Ok!