Tóth Zoltán előadást tart a Szondi szakképző iskolában, fotó: ipolyinfo.com / Varga-Csikász Csenge
Hirdetések

Viccnek gondolta az ipari iskola oktatója, hogy valaki felnőttként szeretne újra a tizenéves diákokkal együtt tanulni, aztán jött még néhány 30-40 év körüli férfi, aki ugyanezt akarta. Pár év után már természetes, hogy akár az informatikusból is villanyszerelő lesz Balassagyarmaton.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikuma és Szakképző Iskolája legendásan sok szakit adott már a városnak és a világnak, akik ma is alkalmazottként, vagy vállalkozóként dolgoznak. Volt olyan időszak is, amikor a kelleténél több fodrász ömlött ki az iskolából, de az átmeneti zavart végül mégis felszámolta a piac. Ma már nincs olyan szakma a Szondiban, amelyre ne lenne nagy kereslet: az elmúlt néhány év gazdasági fellendülésének eredményeként elsősorban az építőipar szippantja fel az újonnan végzetteket és az is gyakran előfordul, hogy az iskolapadból húzzák ki a tanulókat a munkahelyekre.

Tóth Zoltán a villanyszerelő szakma gyakorlati oktatója az ipolyinfo.com kérdésére elmondta:

szinte lehetetlen most szakembert találni a piacon, mindenki naptára legalább fél évre, vagy egy évre tele van írva melóval. Felértékelődött a szakma, ezt azok is tudják, akik megrendelik a munkát, hiszen drágán és egyre drágábban dolgoznak.

Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni már egy egyszerű lakásfelújításra is, a költségvetés határa a csillagos ég. Aki számol, az előbb-utóbb arra is rájön, hogy vannak olyan munkák a felújítás során, amiket egy lakástulajdonos is képes elvégezni, azzal a kiadásokat csökkentve. Ha jó minőséget akar, akkor pedig beiratkozik az iskolába és szakember lesz belőle. És amire eddig költött, mostantól pénzt hoz.

Csak a balassagyarmati Szondiban éppen néhány hete vizsgázott le villanyszerelőként hat felnőtt korú tanuló, akik az élet más területén dolgoznak, és úgy érezték, hogy erre a tudásra is szükségük lesz. Ez már a negyedik ilyen csoport az iskolában. Esti tagozatot is indítottak villanyszerelőknek, azt pedig már csak a rend kedvéért említjük meg, hogy nappali oktatásban is telt házzal megy a képzés.

Tóth Zoltán azt is elmondta: amíg korábban az épületvillamossági, erősáramú berendezés szerelői és villamoshálózat szerelői szakmákat külön oktatták, mára mindezt együtt kapják meg a diákok. Az elhelyezkedés ma gyerekjáték, azonban a három szakterület együttes ismerete később még további előnyt jelenthet. Hozzátette: aki villanyszerelőként nem az építőiparban és nem is vállalkozóként képzeli el a jövőt, azt a multi cégek is tárt karokkal várják.