Hirdetések

Mert annyira sokan laknak Budapest környezetében, hogy a szűk agglomerációból néhány éven belül fájóan lassan lehet majd bejutni a fővárosba reggelente. A szándék komoly, tervezési közbeszerzést nyert a Főmterv Zrt.

Ez egyáltalán nem futurisztikus elképzelés, ez már a jelen: tényleg vasutat építenek majd a Duna alá. A Budapesti Fejlesztési Központ közbeszerzési leírásra alapján 510 nap alatt környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni és egyben a szükséges környezetvédelmi engedélyeket is meg kell szerezni.

A nyertes Főmtervnek a Kelenföldet a Széll Kálmán tér érintésével a Nyugati pályaudvarral összekötő vasúti alagútra, továbbá az egész Kelenföld vasútállomás – Nyugati – Városligeti elágazás –  Rákosrendező pályaudvar és a csatlakozó földfelszíni vasúti létesítményekre kiterjedő környezeti hatásvizsgálatot kell végeznie.

Az elképzelés nem csak az autósforgalom csökkentése miatt van terítéken, a főváros agglomerációjában képződik a MÁV teljes utasforgalmának 60%-a, amelyhez a HÉV-et is hozzátéve mindösszesen évente 157 millió utazóról van szó.

A vasúti fejpályaudvarok összekötése azok telítettsége miatt is indokolt, a helyzet feloldására pedig éppen két ilyen létesítmény összekötése lehet optimális megoldás – vélik a szakemberek.

Akit érdekelnek izgalmas szakmai részletek is, az mindenképpen kattintson ide.