Hirdetések

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap este az Európai Tanácsban mondott beszédet videókapcsolaton keresztül. Mindenkinek megköszönte az eddig megadott segítséget, aztán Magyarországhoz szólt. Szerinte át kellene engedni az országon keresztül a fegyverszállítmányokat és be kell vezetni szankciókat Oroszországgal szemben.

Hirdetések

Kérdőre vonta a magyar miniszterelnököt az ukrán elnök, hogy miért habozik szankciókat bevezetni az oroszokkal szemben, továbbá fegyvereket átengedni Magyarországon, illetve miért dilemmázik azon, hogy tovább kell-e kereskedni Oroszországgal.

Magyarország, itt meg kell állnom és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra döntést kell hoznotok arról, hogy kivel vagytok

– hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Orbán Viktor szóvivője, Havasi Bertalan az MTI-vel közölte, hogy Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába. Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel.