Hirdetések

Mindenféle műanyagot lebontó tengeri gombát találtak kínai kutatók. Mindössze néhány éve vizsgálja a Kínai Tudományos Akadémia a tengeri szemét életét, és szerencsére rögtön felfedeztek egy sokak számára jó hírt jelentő megoldást – közölte az MTI.

Hirdetések

A műanyaggal szembeni küzdelem a környezetvédelem fontos témája, a Föld minden részén kampányok buzdítják az emberiséget a kevesebb plasztikanyag használatára. Sikeres megoldások is vannak azok helyettesítésére, de a legjobbat mégis a természet nyújthatja a mostani megállapítások alapján.

Ugyanis a műanyagzabáló gomba négy hónap alatt képes összezsugorítani a plasztikanyagot, amelynek aztán a színe is megváltozik, végül apró darabokra töredezik, és ártalmatlanná válik.

A kínai tudósok laborban kísérleteznek a gombák szaporításával, feltevésük szerint, ha többen vannak, gyorsabban dolgoznak. Az eddigi eredmények azt mutatják, bármilyen műanyagszármazékkal elbánnak, és most már két hét alatt is elvégzik a nagy melót.

Egyes becslések szerint 8 millió tonna műanyag jut a tengerekbe és az óceánokba, amely a vízi világra jelent elsőként veszélyt, de hatása mégis az egész emberiséget eléri.