fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com
Hirdetések

Magyarország harmadik honvédelmi sportközpontja nyílt meg ma Balassagyarmaton. A mintegy ezer négyzetméteres új épületet multifunkciós használatra alkották azért, hogy a helyiek a saját igényük szerint használják a lövészet mellett küzdősportokra.

Hirdetések

Mint azt délelőtt képgalériánkkal bemutattuk, 1000 négyzetméternyi alapterületű a balassagyarmati buszpályaudvar szomszédjában felépített új sportlétesítmény, ahová elsőként belépve egy tágas előtér fogadja a sportolókat, aztán a földszinten egy nagy belmagasságú előadóterem, továbbá az emeleten még egy nagy teremmel. A földszinten van a részben zárt, több sávos lőpálya, továbbá az öltözők és mellékhelyiségek. Az épület bent könnyen körbejárható, ezeket tapasztaltuk a megnyitó napján.

875 millió forintból készült el a ház, és további 62 millió forintot költöttek a berendezésre, elsősorban sporteszközökre. Elkezdődött a próbaüzem, ezekben a napokban derül ki, van-e még olyan teendő, amely az üzembe helyezés előtt elvégzendő. A tesztelés lehetőségét a Mikszáth Kálmán Technikum diákjai kapták meg, mert náluk régóta működik a profilba illő rendészeti képzés, az idei tanévtől benne vannak a kadét programban is. Saját elmondásuk szerint van gyakorlati helyük máshol, de az új lőtér lényegesen jobb körülményeket biztosít nekik.

Balassagyarmat polgármestere a megnyitón azt mondta: a kommunizmus nem tudta eltörölni a honvédelem kultúráját, a ’80-as években még szinte minden településen volt egy lőtér, ahol lehetett gyakorolni. Csach Gábor hozzátette: a rendszerváltás után privatizálták azokat, a határőrség felszámolásával az utolsók is eltűntek, ezért volt igény erre a sportközpontra.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte: a számos gyarmati sportfejlesztés okán

már nem csak gazdasági, hanem sportközponttá is vált Nógrád megyében Balassagyarmat

– utalva a közelmúltban elkészült uszodára, a Kövi Pál Sportközpont létesítményére, két új labdarúgó pályára, az óvodai és iskolai műfüves pályák építésére, a tavaly átadott erdei kerékpárpályára, a most épülő kézilabda csarnokra, a most átadandó honvédelmi sportközpontra és a hamarosan épülő atlétikai centrumra.

Szerinte az ismert háborús helyzetben sokak félve néznek a jövőbe. Azt mondta: fontos a hazát védeni képes utánpótlás képzése és az, hogy akik rendészeti, rendvédelmi munkát végeznek, tudjanak egy olyan helyre menni, ahol folyamatosan szinten tudják tartani magukat.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke arról beszélt:

az előző, bal oldali Kormány lerohasztotta a honvédséget, 2010-ben 17 tartalékos katonája volt hazánknak. Ma már 11.000-nél is több a tartalékos.

Hozzátette: népszerűek a honvédelmi táborok, a kadét program is, és erre szükség is van, mert a mai világban az erős identitással rendelkező nemzetek maradhatnak fenn, ezt a tudatot erősíti egy ilyen sportközpont.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: nem elég kiképezni valakit arra, hogy technikát kezeljen, a honvédelem ennél sokkal több, lelki és szellemi elköteleződés a nemzet és az ország védelmére.

A tervek szerint minden járásban lesz egy ilyen létesítmény, a közösségépítés mellett feladatuk a fiatalok egészséges életmódra nevelése, és a sport által a bajtársias versenyszellem kialakítása is.