Hirdetések

Műhelytitkokat tudtunk meg a múlt héten, Szügyben megnyitott új üzem működéséről. A Vendomatiq márkatulajdonosa, az Organic Only Vending Franchise Magyarország Kft. néhány hét múlva kávéautomaták gyártását kezdi meg a Balassagyarmat melletti faluban. Ez talán még nem is nagy dolog, annál érdekesebb az automaták működése.

Rég volt már, amikor bedobtam egy százast, kiválasztottam az italt és kaptam érte egy forró kávét. Nem csak azért, mert valóban ritka, amikor kávégépből iszok, hanem mert bedobni sem kell semmit. A ma már bankkártyával működő, és ezáltal modernnek nevezhető italautomaták idejében nehéz elképzelni, mit adhat még egy gép, amellyel jobb lesz az élet. Kőszegi Zsolt ügyvezető miniinterjút adott az ipolyinfo.com-nak.

Miért éppen Szügy?

Olyan területet kerestünk az országban, ahol nem csak van munkaerő, hanem dolgozni is akarnak, és nem utolsó sorban közel van a fővároshoz. Mi most Budapesten dolgozunk, de a döntésünkkel együtt minden érdekeltségünk székhelye itt lesz. Öt cégünk is van, amelyek a tevékenységünkhöz kapcsolódnak, mindegyik ideköltözik, és itt fogja befizetni az iparűzési adóját.

Ismerjük a kávégépek működését. Kell annyi automata, amiért érdemes gyárat is építeni?

Először is, tudni kell, hogy nem csak Magyarország a piacunk. Nemzetközi tapasztalatunk van, és külföldre is dolgozunk. Európában összesen három ilyen gyárról tudunk: Olaszországban, Spanyolországban és Németországban. Meredeken növekszik az automatákat használók aránya, ma itthon még szokatlannak tűnő dolgokat is lehet kapni. Ki gondolná, hogy holnap már a felvágottat és a cipőt is egy ilyen gépből veszi meg? Az igények alapján ez a realitás.

Kőszegi Zsolt.

De itt most csak kávégépek gyártásáról van szó.

Még. Először egy teljesen új típusú kávékészüléket kezdünk el gyártani, a terv, az ipari dizájn és az alkatrészcsoport készen áll, két-három hét múlva megérkezik Szügybe minden és nyáron elkészül az első ötven darab, 32 collos érintőképernyővel szerelt automata. Aztán franchise rendszerben értékesítjük a gépeket, amik távolról menedzselhetők, tudni fogjuk, mikor kell bele kávét vinni, több száz kilométer távolságból kapjuk az információt arról, ha meghibásodik, szállítólevelet és számlát ír, vezeti a készletet.

Az automata fantasztikus lesz, és a kávé minősége?

Tartunk már ott, hogy bátran 200 forint fölötti kávét adhassunk el. Az emberek keresik a minőséget. Mi jelenleg Illy és Lavazza kávékat teszünk az automatákba, de váltani szeretnénk. Tárgyalunk egy váci pörkölő üzemmel, hogy a magyar gépgyártás mellett magyar igénynek megfelelő kávét adhassunk. Ha megvan a kávé, barista fogja beállítani az ízvilágot, és a sokadik lefőzött kávé után is ugyanazt a minőséget kapja majd a vásárló. Nem mellesleg, a gépek alkalmasak lesznek arra is, hogy egyedi igényeknek megfelelő kávét kaphasson bárki. És aki ezt megszereti, azt a gép is szeretni fogja, mert bárhol is legyen az országban, ha éppen a közelében jár, az automata küld neki egy üzenetet, hogy „hé, itt vagyok, gyere, igyál belőlem egy finom kávét„!