Hirdetések

Futótűzként terjedt el világszerte a Csernobilban kigyulladt erdőkről szóló hír, amelyben arra világít rá Ukrajna, hogy sürgős beavatkozás kell, különben katasztrófa következhet be. Ezt megírtuk mi is és azóta folyamatosan követjük ezt az eseményt is, csak egy ideje már nincs mit.

Hirdetések

Eltűnt a sztori folytatása, nincsenek újabb hírek a Csernobilban kigyulladt erdőkről. A legutóbbi értesülések szerint 10 hektáron ég az erdő olyan területen, amit orosz katonák tartanak ellenőrzés alatt, ezért az ukránok egyáltalán nem tudják megközelíteni, a tűz eloltása ezért vált lehetetlenné.

1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-baleset, amely során rákkeltő radioaktív anyag jutott a levegőbe. Közvetlen hatása az erőmű környezetében élőkre volt, de közvetetten Magyarország is érintett: az időjárás ide is hozott belőle a széllel.

Csernobil ma lakatlan terület, kitelepítették és most is szennyezett minden, ami ott van. A környező erdők tüzével – szintén ukrán hírek szerint – radioaktív szennyezés jut a levegőbe, tehát egészségvédelmi okból is fontos lenne a tűz eloltása. Az erdőtűzről néhány napja elterjedt híreket követően csak egy cáfolatot lehetett olvasni, amit egy műholdképre hivatkozva írtak meg. Furcsa fordulat, hogy az erdőtüzekről az ukrán emberi jogi biztos adott ki közleményeket, míg a cáfolatot az ukrán katasztrófavédelem írta meg. Nem tudjuk, valójában melyik lehet igaz ma.

Hirdetések