Lakott területen keveset, közigazgatási határán belül sok szemetet gyűjtenek össze minden évben Csesztvén. Az illegális lom nagy része lakossági hulladék, amit feltehetően autóval szállítanak ki erdei utak mellé, kisebb hányada a természetjárók hátrahagyott szemete.

A Csesztvei Gyermekekért Alapítvány idei szemétgyűjtő akcióját nem kísérte nagy felhajtás, Szugyiczki Zsolt szervező azt mondta: most először nem reklámozták, csak egymás között terjedt a hír, és ennek ellenére is tizenöten gyűltek össze a faluban, akik ma délelőtt két kezükkel szedtek szemetet.

Csesztve falu nagy területen fekszik, lakott részén túl keleti irányban a vasútig, nyugati és déli irányban Balassagyarmatig terjedő erdős részei vannak. Körbejárni is hosszú ideig tart, szemetet szedni annál is több idő. Szombaton a falu ki-bejárati útjai mentén, a népszerű turistaútvonalon, patakmedrek mellett rakták zsákokba a lomokat. Egy részük nem fért bele: autógumikat, régi tévék képcsöveit is megtalálták.

Ami egy zsákban nem fér el.

Idén összesen 85 zsák illegális hulladékot gyűjtöttek össze, ezeket és a munkakesztyűket a Magyar Közút Nonprpfit Zrt-től és az Ipoly Erdő Zrt-től kapták. Hét év mérlege, hogy évről évre kevesebb szemetet találnak. A falu egy-egy meghatározott pontján ennek ellenére újratermelik az ott lakók, egyelőre nem tudnak fellépni ellenük.