Hirdetések

Lakott területen keveset, közigazgatási határán belül sok szemetet gyűjtenek össze minden évben Csesztvén. Az illegális lom nagy része lakossági hulladék, amit feltehetően autóval szállítanak ki erdei utak mellé, kisebb hányada a természetjárók hátrahagyott szemete.

A Csesztvei Gyermekekért Alapítvány idei szemétgyűjtő akcióját nem kísérte nagy felhajtás, Szugyiczki Zsolt szervező azt mondta: most először nem reklámozták, csak egymás között terjedt a hír, és ennek ellenére is tizenöten gyűltek össze a faluban, akik ma délelőtt két kezükkel szedtek szemetet.

Csesztve falu nagy területen fekszik, lakott részén túl keleti irányban a vasútig, nyugati és déli irányban Balassagyarmatig terjedő erdős részei vannak. Körbejárni is hosszú ideig tart, szemetet szedni annál is több idő. Szombaton a falu ki-bejárati útjai mentén, a népszerű turistaútvonalon, patakmedrek mellett rakták zsákokba a lomokat. Egy részük nem fért bele: autógumikat, régi tévék képcsöveit is megtalálták.

Ami egy zsákban nem fér el.

Idén összesen 85 zsák illegális hulladékot gyűjtöttek össze, ezeket és a munkakesztyűket a Magyar Közút Nonprpfit Zrt-től és az Ipoly Erdő Zrt-től kapták. Hét év mérlege, hogy évről évre kevesebb szemetet találnak. A falu egy-egy meghatározott pontján ennek ellenére újratermelik az ott lakók, egyelőre nem tudnak fellépni ellenük.