Hirdetések

Választás előtt, választás közben és választás után is fordított időt az ukrán elnök a magyar belpolitikára. Volodimir Zelenszkij néhány hét alatt végigturnézta számos ország parlamentjét, és segítséget kért az oroszok elleni harchoz.

Hirdetések

Mielőtt érdemben foglalkozott volna Magyarországgal az ukrán elnök, előtte március 4-én egy budapesti rendezvényen az országuk nagykövete, Nepop Ljubov kritizálta a magyar kormány álláspontját, ami a háborútól való távolmaradás volt már akkor is. Nézzük sorrendben:

FEBRUÁR 28.

Orbán Viktor internetes fórumán írta az ukrán-orosz háború kapcsán:

Egy ilyen zaklatott helyzetben könnyű hibázni. Ezért mondom azt, hogy nyugalom, stratégiai nyugalom.

MÁRCIUS 4.

Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete:

Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz!

MÁRCIUS 24.

Volodimir Zelenszkij következett, aki az Európai Tanácsban beszélt Orbán Viktorról:

El kell döntenie, kivel van. Magyarország egy szuverén állam. Sokszor jártam Budapesten, imádom a várost – nagyon szép, nagyon vendégszerető. És az emberek is. Voltak tragikus pillanatai (a városnak). Meglátogattam a vízpartotokat. Láttam az emlékművet, a Cipők a Duna-parton alkotást”. Figyeljen, Viktor, tudja, mi folyik Mariupolban? Kérem, ha teheti, menjen ki a rakpartra. Ezt csinálja ma Oroszország. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek. És nagyszülők. És több ezer van belőlük. És ezek az ezrek elmentek. És gondolják át: haboznak szankciókat alkalmazni vagy nem? Haboznak átengedni a fegyvereket vagy sem? Haboznak kereskedni Oroszországgal vagy sem? Nincs idő habozni. Ideje dönteni.

MÁRCIUS 29.

A dán parlamentben is beszédet mondott az ukrán elnök, aki ott is kitért Magyarországra:

Mindenki pontosan tudja, ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel az Európai Unióban, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait.

ÁPRILIS 2.

Néhány órával a magyar választás kezdete előtt arról beszélt az ukrán elnök, hogy a magyar kormányfő az utolsó Európában, aki Putyint támogatja. A magyar változat április 3-án jelent meg.

ÁPRILIS 3.

Az előző nap estéjén elhangzott elnöki beszédet a magyar média hajnalban vette át és tette közzé. Ez a választás napja Magyarországon.

Amikor Magyarországról akarok beszélni, akkor Magyarországról beszélek, ha egy másik országról, akkor arról. Én kimondom, amit gondolok, mert nincs szükségem arra, hogy elrejtsem a gondolataimat. Így amikor egy háborúról van szó, nem beszélek különleges katonai műveletről, és ha ez egész Európát fenyegeti, akkor kimondom, hogy ez a háború egész Európát fenyegeti. Ez az a fajta őszinteség, ami hiányzik Orbán úrból. Valahol elhagyhatta félúton Moszkva felé.

ÁPRILIS 4.

Az ukrán külügyminisztérium üzent Magyarországnak azt követően, hogy Orbán Viktort és a Fidesz-KDNP-t választották meg a magyarok az ország vezetésére:

Hálás lehet a magyar miniszterelnök az ukrán elnöknek azért, hogy a háború nem érte el Magyarország határait.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben részt vett az amerikai Grammy-díjátadó ünnepségen, ahol videóbeszédet mondott a zenei csillagok számára is.

Hirdetések