Hirdetések

Nem kell feltalálni újra azokat a módszereket, amelyekkel zöldebbé és környezettudatosabbá tehető a hétköznapok, mindössze állandó figyelemmel kell lenni rájuk – így foglalta össze egy környezetgazdálkodási agrármérnök azokat az ismereteket, amelyekről Hollókőn tartott előadást a helyi intézmények munkatársai számára.

Hirdetések

Zsuponyó Levente környezetgazdálkodási agrármérnök a Hollóköves Bisztróban a falu közintézményeiben dolgozók számára beszélt azokról a mindennapi teendőkről, amelyekkel egyéni segítség nyújtható a Föld és a jövő számára. Azt mondta: a vízhasználat okos beosztásával napról napra mérhetően sok édesvíz takarítható meg. Példaként említette, hogy fogmosáskor vagy borotválkozáskor érdemes elzárni a csapot akkor, amikor éppen nem használjuk, vagyis ahelyett, hogy folyamatosan folyatnánk a vizet, körültekintőnek kell lenni és ezzel is óvni a környezetet. Hozzátette: előfordulhat, hogy ez kényelmetlenséggel jár, de az az ember, aki valóban tenni szeretne a zöldebb világért, az ilyen apró tettekre képes lehet.

A rendezvényen a hollókői önkormányzat munkatársai és intézményeinek alkalmazottai vettek részt, akik szemléletformáló előadást hallgattak meg és műhelyfoglalkozáson sajátítottak el a munkájukhoz hasznos zöld ismereteket, különösen az irodai munka során felhasználható praktikus tudást vittek magukkal. A foglalkozásokat vezető Hasznosi Márk természetvédelmi mérnök kifejtette: a beszélgetések során kiderült, hogy a világörökségi faluban dolgozók alapvetően felkészültek, ez minden bizonnyal azért is lehetséges, mert ha valahol, akkor éppen Hollókőn fontos igazán a hagyományok ápolása, a természet szeretete.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)-1.2.1 „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” pályázati konstrukció keretéből Hollókő Község Önkormányzata kedvezményezettként nyert támogatást. A „Klímatudatos Hollókő” című KEHOP-1.2.1-18-2018-00138 azonosító számúprojekt 2021.04.01-jén indult és tervezett befejezési dátuma 2022.09.30.

Hirdetések