A Kormány templomfelújítási programjával 26 milliárd forintból indult el 14 megyében a munka. Nógrád megyében már átadták az első látványos eredményt, amely mögött ráadásul egy különleges technológia is van.

Hirdetések

Tavaly tavasszal kezdődött a felújítási program, amelyben 1800 helyszínen renoválnak imaházakat és templomokat. Nógrád megyében 61 település 92 épületén történik állagmegóvó beavatkozás, ezek együttes értéke 4,7 milliárd forint.

Nógrádszakálban a legmodernebb megoldásokkal vakolták a falu impozáns templomát, amelynek falai előtte nagyon vizesek voltak, a talajból folyamatosan felázott a templom lábazata. Az épület kiszáradni sem tudott, mert korábban rossz homlokzati anyagokat választottak a kivitelezők.

Azonban a mostani felújításkor 2 méter magasságban újravakolták a templomot egy új receptúra szerint összeállított homlokzati anyaggal, ami hagyja majd kiszáradni a falakat.

A Nógrád megyei felújítások értéke országos a legmagasabb. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ehhez képest 2,8 milliárd forintot költenek 197 épület felújítására, harmadikként pedig Szabolcs-Szatmár-Beregben használhatnak fel 1,9 milliárd forintot 137 templom renoválására.