Hirdetések

Az egykori miniszterelnök a Demokratikus Koalíció politikai tanácskozásán elemezte a választást: zavaros idők következnek, jön majd a bunkósbot, a kínos csend, a bűnbakképzés – ezzel kezdte a baloldal választási vereségének értékelését Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki szerint a Fidesz fojtogatólag nehezedik az országra.

Ezért is kell együtt tartani az országgyűlésbe bejutott hat pártot – folytatta Gyurcsány. Azt is mondta: a fegyvert pedig nem szabad letenni, a mandátumot is fel kell vennie az országgyűlésbe bejutott ellenzéki pártoknak, mert ha csorba is a kés, attól még az kés marad – majd megtapsolta a hallgatósága.

Elemzését az előválasztásnak nevezett vetélkedővel kezdte, amelyet állítása szerint intelligensen megoldottak, hiszen, ha a hat párt képviselőit bezárták volna egy szobába, és arra kérték volna, hogy egyezzenek meg, valószínűleg képtelenek lettek volna rá és éhhalálban múltak volna ki – mondta a DK elnöke. (A balassagyarmati központú választókerületben csak egy jelölt volt az előválasztáson – a szerk.) Hozzátette: az előválasztás nem volt a választás hasznára, és néhány kivételtől eltekintve nem a legjobb jelöltet indították.

Szerinte olyat még nem látott a világ, hogy egy magát baloldalinak mondó tömörülés jobboldali vezetőt választ magának, mert ezzel megtagadja önmagát és elveit – így célzott Gyurcsány Ferenc Márki-Zay Péterre. Majd folytatta: Márki-Zay azt az ambíciót tűzte ki, hogy leváltja azt az ellenzéket, amellyel győztesként együtt akar dolgozni. Szerinte azt is mondta: Fidesz kell, de nem lopós Fidesz.

Ezzel szemben határozottan kimondta Gyurcsány:

Dobrev Klárával győztünk volna.

Miután a hóvirágok elnyíltak, és amikor a nárciszok is utat engednek más növényeknek, de még az előtt, hogy a rózsaszínben álló cseresznyefa ültetvények felidéznék az élet örömének határtalanságát, a tavaszi esőben megjelenik a Gyurcsányozás – ismertette, hogy már másfél évtizede ő az a politikai ellenzékben, akit meg akarnak ölni.

Hogy kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom… Megfontoltam. Nem!

Azt javasolta hallgatóságának, hogy akarjanak ők is Gyurcsányok lenni, mert a politikában többre mennek majd ezzel, az ő neve a baloldalon a küzdelmet, a kitartást kell jelentse.

A Demokratikus Koalíció jövőbeni politikai szerepéről azt mondta: nem kell bűnbakot keresni, hanem küzdeni kell becsülettel. A DK büszkén fog dolgozni és nem kér majd engedélyt senkitől, hogy azt tegye, amiben hiszen, aztán majd együttműködnek mások velük, vagy sem, de a DK előre megy és nem hátra.