Hirdetések

Néhány órával az alapkőletételi ünnepség után eltűnt a Drégelypalánk – Ipolyhídvég között épülő új átkelő emlékköve. A történelem számára megörökített pillanat valóban rövid idejű volt. Nyomoztunk és feltártunk összefüggéseket is. Fantasztikus munkát végzett ebben a súlyos ügyben az ipolyinfo.com

Úgy képzeljük el egy híd alapkövét mint egy ház alapját. Arra épülnek rá a falak, rá a tető. Vagyis ha egyszer lebontják a házat, az alapjában megtalálható lesz egy ott elhelyezett emlékirat, vagy pénz, amiket ilyenkor szokás odatenni. Vagy mint a balassagyarmati Szentháromság-templom esetében, a torony sisakjának tetején, a kereszt alatti gömbben van a városi múlt egy máig titkos darabja.

Letették az alapkövet 2022. április 20-án. (fotó: facebook.com/Ipolyhídvég)

A Drégelypalánk – Ipolyhídvég közötti híd feliratos alapkövét tegnap dél körül helyezték el, öt órával később már nem találtuk a helyszínen. Különösnek gondoltuk, ezért felhívtuk a palánki polgármestert. Rigó Dávid azt mondta:

Elvitték emlékbe az ipolyhídvégi hivatalba, azt nem fogják a hídba beépíteni, de az időkapszula a helyén marad, azt bebetonozzák.

Megnyugodtunk. Aztán újra aggódni kezdtünk, mert néhány hete rakták le az Őrhalom – Ipolyvarbó közötti Ipoly-híd alapkövét is, úgyhogy elmentünk Ipolyvarbóra, akkor ott helyezték el. És az is eltűnt!

Ipolyvarbón is eltűnt az alapkő. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A módszeren nem változtatva, megkerestük Fagyas Marcell polgármestert, aki elmondta, hogy

Nem érdemes aggódni, mert megvan az alapkő, később a híd része lesz, amit mindenki láthat majd.

Vagyis az alapkő nem veszett el, hanem átalakul: emléktáblaként lesz elhelyezve a jövőre elkészülő hídon.