Hirdetések

Kétezerben indult újra a kemencei erdei kisvasút, amelyet egy nonprofit egyesület vasútszerető tagjai vettek kezükbe. És ezt szó szerint kell érteni. Ők szerzik be a fenntartáshoz és a fejlesztéshez szükséges anyagokat, és maguk építik be azokat. Ebbe a körbe a pálya gondozása és a vasúti mozdonyok, szerelvények karbantartása is beletartoznak. Múlt hétvégén az idei szezon indításához szükséges feladatok elvégzésére hívták meg a vasútbarátokat.

Hirdetések

Lógott az eső lába vasárnap délben, amikor meglátogattuk őket a kemencei végállomáson. Tizenketten dolgoztak, hárman a vágányok karbantartásával foglalkoztak, a többiek éppen talpfákat cipeltek. A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület alelnöke, Barna Zoltán az ipolyinfo.com-nak azt mondta, meghirdették az akciót, sokszor tesznek így, amikre mindig eljön néhány vasútszerető önkéntes. Most az állomás körüli csinosítás volt a feladat, közte néhány nehéz fizikai munkával.

Barna igyekezett megnyugtatni arról, hogy az önkéntesség nem azonos a dilettáns hozzáállással, ők nem csak szeretik a kisvasutat, hanem értenek is hozzá. Maga gépészmérnök, földmunkagépekkel és bányagépekkel foglalkozik, képes a munka irányítására is. Kemencén 15 éve dolgozik: a pálya kitűzése, a földmunka elvégzése, a szintezés mind közel áll hozzá.

Önkéntesek válogatják a vasúti talpfákat Kemencén 2022. április 24-én. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Hétvégén az állomás közelében javították a pályát, kavicsokkal töltötték fel az egyik vágányt, és a korábbi fejlesztések miatt felszedett, még használható talpfákat válogatták; ezeket majd a felújításra váró gőzmozdony fűtésére fogják használni.

Az alelnök azt is elmondta: Húsvét után már sokan szoktak utazni, évente 20-25 ezren ülnek a kemencei vasútra, azonban a késésben lévő tavaszi időjárás egyelőre kevés embert hozott Kemencére. Így legalább nyugodtan tudták befejezni a munkát.