Hirdetések

A festést és a tereprendezést követően holnapra elkészül egy új madármegfigyelő torony, ahonnan az Ipoly-völgy gazdag természeti világára lehet rátekinteni a magaslatról. A tapasztalatok alapján tavasz közepén a legnagyobb a vízhozam a folyón, a madarak ezt kiváltképp kedvelik, a legjobbkor készült el a szerkezet.

Az Ipoly középső szakasza, Szécsény és Ipolyvarbó között költő és átvonuló madarak élőhelye, sokat lehet belőlük itt látni. Szakemberek hamvas rétihéját, sárszalonkát, kis vízicsibét, füleskuvikot és piroslábú cankót is megfigyeltek itt, az átvonulók közül a parlagi sas, a cigányréce, a réti cankó, az aranylile és a nagy goda is rendszeres vendég.

Megfigyelésükre egy losonci környezetvédelmi egyesület pályázati támogatással építtetett madármegfigyelő tornyot Ipolyvarbó határában.

A helyszín jól megközelíthető: Szlovákiából a közeli pösténypusztai hídon keresztül, valamint Zsély irányából is, továbbá Magyarországról a pösténypusztai hídon keresztül, és a jövőre megépülő Őrhalom – Ipolyvarbó hídon át lehet eljutni, utóbbi a toronytól mintegy 800 méterre lesz a még most is álló kis fahíd helyén.