Hirdetések

Felépítették hétvégén a fő út mentén az árvízi mobilgátakat Nagymaroson. A munka két napig tartott, a 12-es főút városon belüli szakaszán váltakozó irányban és csak lassan lehetett haladni az építkezés idején.

Hirdetések

Régen volt már szükség arra, hogy a magas vízállástól tartva védekezésre kényszerüljenek a Dunakanyarban lakók. A 2013-as árvíz minden környékbeli számára emlékezetes maradt, Nagymaroson éppen azt a részt öntötte el a Duna, amelynek védelmére most készülnek fel. A folyam a medréből kilépve a települést 100 méteres mélységben árasztotta el, a part menti ingatlanok vízben álltak.

A korábbi időszakok hasonló pusztításától tartva a part mentén néhányan már látványos megoldással úgy építkeztek, hogy a házak eleve magasabban legyenek, mint a bármikori árvíz szintje.

A hétvégi gátépítés egy lehetséges árvízi védekezés próbaüzeme volt, valójában nincs veszély. Tesztelték, hogy mobilgát rendszer minden szükséges eleme és a tudás is megvan-e, ha szükség lenne rá. A próbák eredménye megfelelt.

Hirdetések