Hirdetések

Minden nap, szinte ugyanakkor repül el Balassagyarmat fölött egy katonai repülőgép, amelynek típusát elnézve az a gyanú, hogy menetrendet írtak hozzá. Hogyan lehetséges az, hogy ugyanaz a típus mindig délután 5 óra körül teszi meg útját?

Ma már nem kirívó, hogy katonai repülőgép morajló és hangos zaja hallható a Balassagyarmat fölötti égbolton. Amióta Ukrajnában háború van, naponta jönnek-mennek a harci repülők. Néhány napja egyszerre kettőt is észrevettünk a kék égen, most pedig arra is volt időnk, hogy az egyik útját végignézzük. Több órányi türelmet és a végén precíz figyelmet igényelt az egyébként egyszerűnek tűnt követés.

A Lockheed Martin C-130J-30 Hercules típusú gép Marosvásárhelyen szállt fel, Románián keresztül egyenes vonalú pályán haladt Magyarországra, majd Balassagyarmat fölött hirtelen jobbra fordult, Északra repült tovább.

Az amerikai gép 17 óra után repült át a magyar-szlovák határ fölött, majd irányt változtatott. (kép: Google Maps)

Ez csak azért volt feltűnő, mert eddig jellemzően Németország felé igyekeztek az általunk észrevett járatok. Érdekelt minket, mi lehet a végcél, ha már változtatott az irányon. Közben kiderült, hogy a gép az Amerikai Egyesült Államok légierejének repülője és arra is volt idő, hogy megnézzük, ez a típus közepes méretű teherszállítóként mutatkozott be a ’90-es években, katonai csapatszállító, sebesültszállító és teherszállító szerepkörre tervezték.

Egy tengerparti városig, Lettország fővárosáig sikerült követni az utat. Rigában a nemzetközi repülőtér fölött tűnt el, feltételezhetően ott szállt le.

A repülőgép Riga fölött tűnt el 19:20 körül, feltehetően a nemzetközi repülőtéren szállt le. (kép: Google Maps)

Lettország Oroszországgal és azzal a Fehéroroszországgal is határos, amelyről márciusban adták hírül, hogy megtámadja Ukrajnát.