Hirdetések

A csapatbemutató nyitónappal elkezdődött a Föld egyik legismertebb országúti kerékpárversenye, a Giro d’Italia. Az Olaszországot körbetekerő verseny kezdőnapjai évek óta nem az olaszoknál, hanem más országban, idén éppen Magyarországon vannak.

Hirdetések

Szerdán délután a budapesti Hősök terén mutatkoztak be a Föld legprofibb kerékpáros csapatai és versenyzői, akik között három magyar is indulni fog. Aki nem ismeri ezt a kerékpárversenyt, ne lepődjön meg, nem magyar csapatok között kell keresni őket! Ugyanis a professzionális bringások épp olyanok, mint a labdarúgók, akiket adnak-vesznek a különböző országok között. A verseny életében már megszokott, hogy az első napokat Olaszországon kívüli helyen rendezik meg, ezáltal népszerűsítve a kerékpársportot és a programnak helyet adó országot is.

A 105. Giro d’Italia magyarországi rajt május 6-án, pénteken 12:20-kor lesz a budapesti Hősök teréről, a cél Visegrád, közben 190 kilométer fognak bringázni, feltehetően alig több, mint 4 órán át.

Május 7-én, szombaton 14 órától újra Budapesten, a Hősök terén lesz a rajt, de ezen a napon csak egy 9,2 kilométeres, úgynevezett egyéni időfutamon kell bizonyítaniuk. Az útvonal: Hősök tere – Andrássy út – id. Antall József rakpart – Margit híd – Halászbástya – Szentháromság tér.

És végül május 8-án, vasárnap 12:15-kor Kaposvárról indulva, 201 kilométert megtéve Balatonfüredre hajtanak.

A magyar szakaszokat követően a teljes verseny átköltözik Olaszországba, ahol május 29-ig folyamatosan megy a Giro d’Italia. Eközben 3410 kilométert pusztítanak el a bringások.

A magyar versenyzők: Valter Attila (Groupama-FDJ), Peák Barnabás (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) és Fetter Erik (Eolo–Kometa).

A közvetítést 200 országban, 800 millió ember láthatja.