Hirdetések

Holnap rajtol várhatóan minden idők legerősebb országúti kerékpáros mezőnye a Tour de Hongrien. A felvezető showt megadta hozzá a néhány napja Magyarországon kezdődött Giro d’Italia, amely közvetlen hozadékot is jelentett a magyar körverseny számára.

Már két éve is azt mondta a Tour de Hongrie szervezője, hogy ha a világ egyik legnézettebb országúti kerékpárversenye, a Giro d’Italia Magyarországról rajtol el, az további szakmai előrelépést fog jelenteni a magyar versenyre nézve is. Eisenkrammer Károly azt mondta, hogy miután a világ legjobb klubjainak legjobb versenyzői elindulnak a Giroval, néhány nappal később ugyanezek klubok a feltörekvő, hasonlóan erős versenyzőiket a magyar versenyen indítják el, ha már egyébként is Magyarországra jöttek. Hozzátette: ha rendezőként sikerül jól élni ezzel a lehetőséggel, akkor lehetséges, hogy hosszabb távon is a legelismertebbek között lesz a Tour de Hongrie.

A Giro és a Tour által Magyarország értékes lehetőséget kap arra, hogy legszebb tájait és kultúráját 180-nál is több ország televíziónézői és internetezői számára mutassa meg. Vagyis ezek a versenyek sportértékük mellett turisztikai marketinget jelentenek. A szervezők úgy alakították az idei Tour de Hongrie útvonalát, hogy az semmiképp ne legyen még csak részben sem azonos a Giro d’Italia magyar etapjaival.

A Tour de Hongrien többször is induló balassagyarmati Rózsa Balázs szerint ez azt eredményezte, hogy a tavalyihoz nagyban hasonlító kört alakítottak ki a rendezők.

A Giro mögött picit háttérben érzem a magyar körversenyt, illetve a visszatérő Kelet-magyarországi állomások is picit unottá váltak. Szívesebben vettem volna én is, ha most Nyugat-Magyarországon is lett volna, akár Baranya vagy Tolna megyében, ahol a 2015-ös újraindítást követően nem is járt a Tour de Hongrie.

Az ipolyinfo.com kérdésére Rózsa elmondta, hogy ez a tény is hozzájárult döntéséhez, amely szerint végül nem indul el a körversenyen. Kiemelte: nem érzi magát jó formában sem, mert a decemberi koronavírusos fertőzése miatt kihagyott több heti edzést, majd Húsvét után egy másik vírusfertőzés hátráltatta a felkészülést.

Úgy nem akarok rajthoz állni, hogy egyszerűen végig tekerek egy ilyen rendezvényen, mert annál sokkal nagyobb nívója van. A versenyzés arról szól, hogy részt akarok venni a küzdelemben, nem csak animátorként szerepelni benne.
Rózsa Balázs néhány hete még árnyéka volt önmagának, ezért nem indul a Tour de Hongrien. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Múlt héten az országúti kerékpáros magyar válogatott szövetségi kapitánya, Dér Zsolt is megkereste őt, hogy változtatna a csapat összetételén, így az elhatározás véglegessé vált.

Rózsa versenynaptára ennek ellenére tele van, szeptemberig számos nemzetközi viadalon is ott lesz, ezért folyamatosan készül, interjúnk után Esztergomból a Pilisbe sietett edzeni, majd onnan Budapest belvárosi lakásába tekert haza.