Hollókő településén fontosak a közösségi együttlétek, ezért különösen örültek, hogy az Ökonapot idén kibővített programmal rendezhették meg. Ezen a napon olyan programokat szerveztek, amivel felhívhattak a gyerekek figyelmét a Föld természeti környezetének megóvására.

Hirdetések

Közös programmal kezdték a napot, ellátogattunk a településen található tanösvényekre, ahol a gyerekek és felnőttek vegyes korosztályú csapatokban különböző feladatokat oldottak meg.

Ezután minden csapat kapott egy térképet és elindultak a tanösvényeken. Gyűjtöttek a fák törzséről lenyomatot, lehullott szirmot, levelet, apró ágat, és készítettek belőle papírlapokra alkotásokat, képet, kollázst, feliratot.

Ebéd előtt a Dr. Román András Látogatóházban érdekes előadást hallgathattak meg a résztvevők a klímavédelemmel kapcsolatos gyakorlati eszközök, innovációs technikák, és ezek hatásai, kilátásai címmel.

Délután a Hollókői ófaluban folytatódott a sok színes program, különböző szakkörök közül lehetett választani a fenntarthatóság, a természetvédelem, a növények és állatok témakörében. Az egyik csapat a környékbeli utcákat szabadította meg a szeméttől. Egy óra alatt több zsáknyi szemét is összegyűlt a segítségükkel.

Sok kézműves szakkör is volt választékon: szövés növényekkel az udvaron, akvarell festékkel növényábrázolás; lehetett papírhulladékból papírmasé földgömböt csinálni, vagy egy óriás puzzle-t színezni. Fenntarthatósági kvízen vehettek részt a jelentkezők vagy ritmushangszert csinálhattak üres sörösdobozból és rizsből, amit aztán meg is szólaltattak. Egy kis csapat összegyűjtötte az iskolában található összes cserepes növényt, átültették őket, és letörölgették a leveleiket, hogy minél több napfényhez juthassanak.