Hirdetések

Ez aztán környezetvédelem: a szélerőmű lapátjait nem lehet újrahasznosítani, ezért elássák a föld alá! Ez lesz az elektromos autók akkumulátoraival is?

Hirdetések

Csak az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 8000 darab szélturbinalapátot fognak leszerelni a következő négy évben – írja a Bloomberg hírportál. Az elöregedett, elhasználódott alkatrészek egy repülőgép szárnyához képest is nagyobbak, üvegszálas anyagukat csak gyémántfűrésszel lehet átvágni, de a több ezer hatalmas lapáthoz ez költséges munka lenne.

Örökre a földben marad. (fotó: Benjamin Rasmussen/Bloomberg Green)

És ha sikerül is, akkor sincs értelme, mert az anyagot egyelőre nem tudják újrahasznosítani, ezért szeméttelepre viszik. Ám ennél is olcsóbb, ha helyben a földbe ássák be, ahogyan azt képek is bizonyítják.

Sikerült a környezetvédelemre hivatkozva egy új környezeti kihívást létrehozni – mondta Bob Cappadona, a hulladékgazdálkodással és energiaszolgáltatással foglalkozó párizsi székhelyű Veolia Environnement SA észak-amerikai egységének operatív igazgatója. Hozzátette: keresik a megoldást erre a problémára.