Hirdetések

Gokartozni még nem mert, de motorral kipróbálta a Palóc Ringet Sebestyén Péter gyorsaságimotor-versenyző. A világbajnokságokon induló fiatal sportoló a vállsérülése után edzett a nógrádi pályán.

A 28 éves pilóta nem élte meg jól, hogy korábbi vállsérülése még mindig nem jött rendbe, az április végi asseni Supersport VB után azt mondta, nagyon frusztráló érzés, hogy tudja és érzi, hogy a vállában nincs erő, miközben ő is és a motor is erős. Ezért további orvosi vizsgálatok vártak rá, közben pedig óvatos tréningeket végez, többek között a Palóc Ringen is járt.

Sebestyén Péter gyorsaságimotor-versenyző edzésre készül a Palóc Ringen. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Motorozás igen, gokartozás nem. Mi a különbség?

Óvatosnak kell lennem, hirtelen terhelésekkel nem szabad kockázatot vállalni. Bármi, aminek kereke van, az veszélyes lehet egy ilyen sérülés után, ezért nem akartam még gokartozni. Nehéz lenne megmagyaráznom a csapatomnak, hogy egy kis levezető gokartozással meghúztam a vállam és ezért ki kell hagynom néhány versenyt – mondta mosolyogva Sebestyén.

Egy profi motorversenyző mire tudja használni ezt a gokartpályát?

Edzésképpen máshová is el szoktam menni az országon belül, ide Balassagyarmatra már nagyon akartam. Az a lényeg, hogy versenyen kívül minél több időt töltsek két keréken, és most egy kis 300-as motorral edzek. A technikai elemek gyakorolhatók ilyenkor, az üléspozíciót lehet tökéletesre állítani, a fejtartás gyakorlása, vezetéstechnika, amit kipróbálok. És ez nem megterhelő, szemben egy nagy pályán, nagy motorral.

Mindig 56-os. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Úgy láttam, hogy körről körre merészebb voltál a pályán.

Hát, igen, mégis csak versenyző vagyok és azért ilyenkor jó felfrissíteni az emlékeket, na, meg tudni szeretném, hogy éppen meddig mehetek el, és hol van a határ. A fék kezelése, a gáz adagolása fontos részlet, rutinból és precízen kell érezni éles helyzetben mindent, ahhoz pedig folyamatos gyakorlás kell.

„Tudni szeretném, hogy meddig mehetek el.” (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A versenynaptárban lévő dátumok mennyire szorítanak téged ebben a helyzetben? Türelmetlen vagy a sérülésed miatt?

Inkább frusztrál, ez nem konkrét törés vagy szakadás, inkább az a gond, hogy egy korábbi sérülésből adódott, begyulladt a vállam, kikapcsoltak a környező izmok. Úgy képzeld el, hogy egy pohár vizet nem bírtam felemelni. És volt, amikor szó szerint egy kézzel kellett versenyeznem. Aztán az orvosi csapat nem is engedett további versenyekre.

Sebestyént még mindig frusztrálja a sérülése. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Sebestyén Péter

2004-ben a Magyar Bajnokság utánpótlás 50ccm speciális váltós motorok 9-15 évesek kategóriájában 2. helyezett lett. 2005 és 2006-ban többször is első helyezett volt robogós versenyeken.
2008-ban összetettben a 15. helyen végzett a Red Bull Rookies Cup-on és ezüstérmes lett az Alpok-Adria Bajnokságon. 2008-ban Mugellóban sikerült pole pozíciót szereznie, végül technikai probléma miatt fel kellett adnia a versenyt.
2009-ben fiatal kora miatt nem kapott indulási engedélyt a MotoGP-n, ezért Spanyol futamsorozat állandó résztvevője lett a TEY RACING Team színeiben. Egy Aprilia RS 125-s motorral állt minden alkalommal rajthoz. Szezon végén a 12. helyen zárt.
2010-ben a CEV Buckler Spanyol bajnokság 125 ccm kategóriájában szerepelt. Emellett, szabadkártyás versenyzőként részt vett a MotoGP világbajnoki sorozat néhány futamán, 125 köbcentiméteres kategóriában. 2011-ben csatlakozott a MotoGP 125 cc kategóriában a Caretta Technology Forward Teamhez.