Hirdetések

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 40 éves ságújfalui férfivel szemben, aki a sértettet a háza előtt leütötte, majd elvette a pénzét és egy részét el is költötte.

Hirdetések

A férfi 2021. december 30-án az esti órákban egy vendéglátóhelyen találkozott a 64 éves sértettel, ahol megfigyelte, hogy a férfinél nagyobb összegű készpénz van. Hazament, magához vett egy baltafejet, majd visszaindult a presszóba. Útközben meglátta a hazafelé tartó, és már éppen a háza előtt járó sértettet, a háta mögé lopózott és baltafejjel fejen ütötte. A sértett a vízelvezető árokba esett, a vádlott kivette a nadrágzsebéből a pénztárcáját a benne található 69.000 forint készpénzzel és az áldozat nevére szóló iratokkal, majd elfutott.

A pénztárcában lévő iratokat menekülés közben egy földúton szétszórta, a készpénz nagyrészét egy salgótarjáni boltban elköltötte szeszesitalra, élelmiszerre és dohányárura, majd a pénztárcát egy kukába dobta. Az el nem költött készpénzt és a sértett okmányait a nyomozó hatóság megtalálta, így ezek visszakerültek a tulajdonosukhoz.

A sértett a fejére mért ütéstől nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett, azonban figyelemmel az elkövetés módjára és eszközére, valamint a célba vett testrészre, a súlyosabb sérülések elmaradása a véletlennek volt köszönhető.

A büntetett előéletű férfivel szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és okirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. Indítványozta, hogy a bíróság ítélje a támadót végrehajtandó fegyházbüntetésre, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és rendeljen el vele szemben az elköltött összeg, 54.818 forint erejéig vagyonelkobzást.

Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészi indítvány 7 év fegyházbüntetés és 7 év közügyektől eltiltás.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.