Hirdetések

Nem csak a terepmotorosok és a quaddal közlekedők okoznak kárt, de néhány éve feltűnően sokan lettek, akik szerint bárhol, bármikor és bármivel közlekedhetnek az erdőben, miközben károkat is okoznak. Elsősorban tájékoztatni akar az a munkacsoport, amely fellépne velük szemben, ezért keresi az őket képviselőket is, hogy egyeztetni tudjanak a témában.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, valamint négy kelet-nógrádi település – Salgótarján, Cered, Bárna és Zabar – polgármesterei a természetvédelmi kincsek megóvása érdekében 2020. év tavaszán munkacsoportot hoztak létre. Elődleges célként került kitűzésre a természetvédelmi területeken engedély nélkül quadokkal és motorokkal közlekedők elleni együttes fellépés, amellyel biztosítani lehet a Nógrád megye területén található természetvédelmi, a különösen védett természetvédelmi, valamint a Natura 2000-es természetvédelmi területeket megóvását.

A munkacsoport folyamatosan bővül, a négy kelet-nógrádi település mellett 2021. évben újabb négy nyugat-nógrádi település önkormányzata – Szügy, Csesztve, Magyarnándor, Szanda – is csatlakozott a kezdeményezéshez és tevékenykedik a társhatóságokkal együtt a környék természeti kincseinek megóvása érdekében.

A Salgótarjáni, Balassagyarmati és a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai jelenleg havonta két alkalommal hajtanak végre ellenőrzéseket a társszervekkel közösen, amelyen rendszeresen részt vesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi szakemberei és a helyi polgárőr egyesületek tagjai is. A rendőrség célja a folyamatos ellenőrzések megtartásával nem a büntetés, hanem az, hogy mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy a természetvédelmi területeken quadokkal, terepmotorokkal engedély nélkül közlekedni veszélyes és szabálytalan.