Hirdetések

Több mint 1200 alkotás közül, egy balassagyarmati középiskolás diák rajzát ítélte a szakmai zsűri az egyik legjobbnak azon a pályázaton, amin egy jeles történelmi esemény, esetleg egy ismert személyiség ábrázolása volt a feladat. A díjátadó ma volt Székesfehérváron.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, és a nagyváradi Tanoda Egyesület közös, hadtörténelmi, honvédelmi, Kárpát-medencei gyermekrajzpályázatát évente írják ki 8-18 év közötti diákok részére.

Idén több mint 1200 pályázatot küldtek be a kiírásra, az alkotásokkal a magyar hadtörténelem eseményeit, alakjait, fegyvereit lehetett megjeleníteni úgy, ahogyan a mai fiatal generáció látja a múlt jelentőségét.

Kiállították Cseri-Tóth Ferenc díjnyertes alkotását a székesfehérvári ünnepség helyszínén. (fotó: Nagy Anikó)

A balassagyarmati Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola 9. osztályos diákja, Cseri-Tóth Ferenc munkájában Szondi György drégelyi várvédőt hozta vissza közénk a török korból. A diák pályázatát jól jellemzi, hogy a szakértő zsűri Ezüst Ceruza-díjjal tüntette ki az alkotót, jelezve a munka kiemelkedő minőségét. Mint később kiderült, az egyházmegyei különdíjat is a gyarmati diák kapta meg ezért a műért.

Felkészítő tanára, Nagy Anikó az ipolyinfo.com érdeklődésére elmondta: a mai díjátadóra ő kísérte el Ferencet, a rendezvény hangulata is méltó volt a kiírt pályázat témájához, és összességében elmondható, hogy az erős Kárpát-medencei mezőnyben nagyon szép helytállást mutatott a gyarmati Mikszáth diákja, akinek ezúton is gratulál az iskola nevében.