Hirdetések

Autóval kényelmesen megközelíthető volt eddig a Drégelyvár, azonban ennek vége. Az erdészet intézkedése alapján holnaptól az úgynevezett erdészeti magánútra csak a társaság munkatársai, valamint az erdei turistaház vendégei és természetvédelmi őrök hajthatnak be.

Alig több, mint 3 kilométer, ekkora távolságot kellett gyalogolni a Börzsöny keleti részének egyetlen turistacsalogató történelmi látványosságáig, a Drégely váráig. Autóval a Pénzásási Turistaház közelében lehetett leparkolni, aztán egy rövid kaptatón gyalog könnyen elérhető volt Szondi György és Ali basa legendás összecsapásának helyszíne.

Akik eddig így kirándultak a Börzsönyben, tudniuk kell, hogy szabálytalanul autóztak az erdőben, mert máig is tiltott oda behajtani. A táblákat sokan hagyták figyelmen kívül, a helyzetet pedig az is nehezítette, hogy az útvonaltervező térképek minden figyelmeztetés nélkül mutatták az autós közlekedés lehetőségét.

Az erdészet automata sorompót szereltetett fel és mellé egy térfigyelő kamerát is elhelyeztek, május 3-tól már csak az arra hivatalosan jogosultak tudnak behajtani a védett erdei területekre.

Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatása szerint a sorompó előtt kialakítottak 10 autó parkolására alkalmas helyet, valamint éppen ennél a pontnál indul egy új turistaút a Drégelyvárhoz, amelyet a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével jelöltek ki.

Korábban már arra is figyelmeztetett az erdészet, hogy a Börzsöny másik, aszfaltozott erdei útján, a Diósjenő – Kemence közötti szakaszon is illegálisan járnak az autósok.