Hirdetések

A budapesti agglomeráció néhány éve kritikussá vált életminőségi problémáiról hetek óta hangos az országos média. Az ATV egyik műsorából kiderült, hogy számos, főváros környéki település élhetetlenné vált, amióta Budapestről pár év alatt ezrek költöztek ki. Most az egyik internetes híroldal foglalkozik a témával.

Hirdetések

A telex.hu ma megjelent összeállításában lényegében a tévéműsorban elhangzottakat írták meg, mellé téve Kocsis János Balázs urbanisztikai szakértő véleményét, aki azt állítja:

A következő években még tovább növekszik a budapesti agglomeráció.

A koronavírus járvány arra sarkallt sok családot, hogy kiköltözzenek a panellakásból kertes házakba, ahol a korlátozás idején is biztonságban érezhetik magukat. Kinek mennyi pénze van, annak megfelelőn döntött az új lakhatásról. Budapest közvetlen környezete megtelt, az egykori kis falvakban elfogytak a helyek, voltak és vannak is olyan új lakók, akik annak ellenére is örömmel vettek telket és építettek házat, hogy urbanizált területen kívül kell lakniuk – ezt mutatta be az ATV. Most pedig sokan elégedetlenkednek, mert már nem tűnik komfortosnak a váltás.

Az agglomerációs hatás Nógrádban is érezhető, azonban eddig csak Berkenyén okozott vízellátási gondot néhány éve a hirtelen gyarapodó lakosság, amit azóta megoldottak. Szendehely, Nőtincs, Nógrád és Diósjenő településeken Berkenyéhez hasonlóan egyre több olyan lakó van, akik korábban Budapesten éltek. Mindegyik településen növekszik a lakónépesség, azonban annak üteme egyelőre nem okoz infrastrukturális gondokat.

A szakértő szerint tehát folytatódik az agglomeráció bővülése.

Ha a nógrádi kistelepülések lakosságának jelenlegi átlagosan 1% körüli gyarapodása is kitart, akkor például Nógrád község gyönyörű környezetében 10 év múlva 150 fővel többen, összesen akár 1800-an is lakhatnak majd. Az öt említett település esetében ez akár 600 fős többletet is eredményezhet.