Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A vád szerint a férfi 2022. február 11-én, délután érkezett a Pásztó és Mátraszőlős közötti vasúti átjáróhoz, ahol a félsorompó le volt engedve, a fénysorompó pedig villogó piros jelzést adott.

Hirdetések

 A vonat műszaki hiba miatt nem tudott menetrend szerint elindulni a pásztói vasútállomásról, ezért – mivel a vasúti közlekedési szabályok szerint ha a tilos jelzést adó fénysorompó mellett 6 percig nem halad el a vonat, a berendezés a jelzéssel teljesen leáll –  a fénysorompó sötétre váltott, ám a félsorompó mindkét irányból leengedett állapotban maradt.

Az idős férfi figyelmen kívül hagyta, hogy a fénysorompó nem jelez semmit, és egy előtte haladó járművet követve behajtott az átjáróba. Az áthaladás során a lezárt félsorompót kikerülő jármű mögött haladva személygépkocsijának jobb oldalával a sorompórúdnak ütközött, azt letörte, majd tovább haladt Mátraszőlős irányába.

Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de hat vonat a félsorompó letörése után keresztülhaladt a vasúti átjárón, úgy, hogy az sorompóval már nem volt biztosítva.

A baleset oka az volt, hogy a férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, megközelítés és az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek, a járművel meg kell állni, ha a sorompó vagy félsorompó lezárt helyzetben van, illetve a fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad.

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat, a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 26.577 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Hirdetések