Hirdetések

A fák nem csak hatékony szén-dioxid elnyelőként szolgálnak, hanem táplálékot és búvóhelyet jelentenek különböző állatfajoknak, gyümölcs teremhet rajtuk, vagy éppen a nagy nyári hőségben árnyékot is adhatnak. A klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére fákat ültet Hollókő Önkormányzata.

Hirdetések

A fajtaválasztás is fontos, érdemes az őshonos fajokat előnyben részesíteni. Hollókő Önkormányzatának kiemelt feladata a fásítás, minél több zöldfelületet szeretnének telepíteni a közterületeken. Szabó Csaba polgármester elmondta: a klímaváltozás miatt rendszeres a faültetés a településen. A polgármester hangsúlyozta, hogy a szélsőséges időjárás a kistelepüléseket ugyanúgy érinti, a fák ugyanakkor árnyékot adnak, megkötik a port, felfogják a szelet, javítják az élhetőséget, és még szépek is.
A ma elültetett fák, hatásaikat a jövőben fogják kifejteni, ezért a hollókői önkormányzat továbbra is a lehetőségeikhez képest áldozni fog a faültetésre. Céljuk, hogy élhetőbb környezetet teremtsenek. Az önkormányzat szeretné, ha Hollókő élen járna a környezet tudatosságban és a társadalmi felelősség-vállalásban. Ezekre jó példa az, hogy a település lakói a fiatalabb generációval közösen hársfákat ültetnek.

Ez a kezdeményezés a Klímatudatos Hollókő című pályázat keretében, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)-1.2.1. támogatásával valósul meg.