Hirdetések

A győri polgármestert idézte az egyik önkormányzati képviselő Balassagyarmat képviselő-testületének mai ülésén. Hajnal Sándor baloldali ellenzéki politikus aggodalmát fejezte ki Balassagyarmat működését illetően, és érdeklődő kérdést fogalmazott meg a város rezsijére vonatkozóan.

Gazdag magyar város Győr, ezt mondta Hajnal Sándor, a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület önkormányzati képviselője, amely kormánypárti vezetője szerinte úgy nyilatkozott: összébb kell húzódniuk, hogy túléljék a következő időszakban érkező rezsiszámlákat. Hajnal arra utalva említette ezt, hogy a rezsivédelem már nem vonatkozik az önkormányzati szektorra és jelentős kiadásnövekedés várható. Példája szerint ha a gazdag Győrnek problémája van ezzel, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy Balassagyarmat hogyan oldja meg az előtte álló hasonló gondokat.

Csach Gábor polgármester úgy reagált erre, hogy

Sajnálom, hogy Dézsi Csaba posztjait olvasod, az enyémet meg nem. A 24.hu-n részletes tájékoztatást adtam arról, hogy szemben Győrrel és Székesfehérvárral, 7-8 éve közbeszereztetjük a gázt és a villanyt és minket egyelőre véd a jó áron szerzett energia.

Csach Gábor szerint az említett másik két város nem kötött olyan előnyös szerződéseket mint Balassagyarmat. Hozzátette: nincs vészhelyzet, költségvetést sem kell módosítani. Hogy később kell-e majd intézkedni a körülbelül 200 millióval megnövekvő városi gázszámla kifizetésére, majd kiderül, ha eljön az ideje. Kiemelte: úgy tudja, a kormányzat egyik lehetséges megoldása, hogy kompenzálják majd a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat.

Hajnal Sándor reakciójában megemlítette: elolvasta a polgármester véleményét is, de nem érti, miért mondta egy interjúban, hogy Balassagyarmat a rezsi-ügy megoldására vár, amit aggódva figyel. Csach Gábor erre azt válaszolta: nem ismerhető az ukrán-orosz háború folytatása, vagyis jobb és rosszabb helyzet is lehetséges, akkor kell döntést hozni az ügyben, amikor aktuálissá válik.

A polgármester azt is mondta:

Előrelátók voltunk idén is, a fejlesztésekben jelentős visszafogás van Balassagyarmaton, látva a gazdasági helyzetet, ugyanakkor a tartalékokat úgy szabtuk meg, hogy megfelelő fedezetet nyújtsanak a likviditásra és folyószámlakeretünk is van, amihez nem nyúltunk hozzá.

Csach Gábor hozzátette: az országos médiában baljós árnyakat vetítettem előre, de optimista vagyok.