Hirdetések

Két hetes nyári tábor ér véget pénteken a balassagyarmati Don Bosco Oratóriumban. A Szalézi Rendház által működtetett Kossuth utcai közösségi térben hosszú ideje rendszeresek a nyári foglalkozások. Idén 170 gyerek vesz részt a reggeltől késő délutánig tartó programokon.

Tudni kell kezelni ennyi gyereket, amihez előre megírt egész napos program van, magyarázza a 18 éves Bucsányi Kristóf animátor, hogyan bírják a strapát fiatal szervezőként két héten át. Vele együtt mintegy 30 hasonló korú animátor koordinálja a napi teendőket, kifüggesztett táblázat mutatja, hogy hasznos ismereteket kínáló előadások, vetélkedők, sport programok és strandolások is vannak a táborban. A most különösen forró napokon kötelező programelem lett az általuk felállított párakapu alatt átmenni, bent pedig kondérnyi limonádét adnak a felnőtt segítők a gyerekeknek.

Bucsányi Kristóf animátor (szemben) a sorverseny résztvevőit számolja meg. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A 29 éve működő táborban csak az életkor számít, 6 és 13 év között bárki jöhet, a hitbeli meggyőződés nem releváns. Bucsányi Kristóf számára személyes ügy, hogy azt adhassa vissza, amit korábban éppen ettől a tábortól kapott:

Szeretném, ha mindazt megélnék, amit korábban én is. Jó példákat adni, barátságokat kötni. Az a cél, hogy minden gyereket próbáljunk ebben az irányban nevelni és ezáltal ők is fejlődjenek.

A kedd kora délutáni programban az állatok védelméről beszélt a táborozóknak a balassagyarmati San Lazaro Állatvédő Alapítvány egyik tagja. Dallos Szilvia szerint a háziállatok az ember által kiszolgáltatottak, a mai forróságban pedig mindennél fontosabb rájuk figyelni.

Dallos Szilvia állatvédő a kutyatartás szabályiról beszélt a táborozóknak. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Az alapítvány tagja azt mondta, hogy a nyár kiemelt időszak az állatvédők számára. Úgy fogalmazott:

Sok az olyan ember, aki nem tartja jól a kutyáját, sok a hőgutás állat, sok szenved ettől. Aki lát ilyen bajban lévő kutyát, szóljon az állatvédőknek, mert a láncon kikötött ebeknek nincs hová menekülniük a hőségben.

A kutyás előadás után három csoportra osztották a táborozókat, a legkisebbek sorversenyeken vettek részt, a középső csoport focizott, a legnagyobbak akadályversenyben mérkőztek. Szerdán strandra mennek, ha tartják magukat a tervhez. Az biztos, hogy az időjárás épp ahhoz a legjobb.