Hirdetések

Tavalyhoz képest több mint a duplájára nőtt az építőipari szakmunkásképzésre jelentkezők száma Magyarországon – közölte a Világgazdaság.

A hír szerint a 2021/2022. tanévben az építőipari szakmacsoportot választó új diákok száma az előző évi 3000-ről 6500-ra emelkedett. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint a növekvő bérek, a biztos munkalehetőség, nagy kereslet és az új szakképzési törvény adta lehetőségek miatt emelkedik drasztikusan az érdeklődés az építőipar iránt. Legtöbben kőművesnek tanulnak, őket követik a burkolók, majd a festő-mázoló és tapétázó diákok. Az építőiparban évente 25 ezer szakmunkás megy nyugdíjba, a képzési rendszer létszámbővülése ellenére sem oldható meg a pótlásuk. Ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra készül, az általános iskolák és az építési vállalkozók segítségével.- adta hírül a hírportál.

A Balassagyarmaton ipari iskolaként ismert Szondi György Technikum és Szakképző Iskola korábban arról tájékoztatta az ipolyinfo.com-ot, hogy az építőipar a kiválóan végzett tanulókat azonnal felszívja és nagy fizetéseket kínál. A szakma minden bizonnyal ezért is annyira népszerű. Tanka Ágnes igazgató tavasszal azt mondta: több olyan felnőtt tanulójuk is van, akik most iratkoztak be hozzájuk átképzésre.