Hirdetések

A normálishoz képest fele akkorára nőtt meg a búza Ipolykeszi határában, és várhatóan a minősége is rossz lesz, mert eső nem öntözte a földeket már hónapok óta. A környék öntöző csatornáiban nincs víz, a patakokban is csak mutatóban csordogál egy kevés. Az egyik helyi gazda szerint ilyen még sosem volt.

Hirdetések

Katasztrofális állapot közeleg, a búza aratásának időpontjában már fölösleges, előtte pedig képtelenség volt pótolni az elmaradt esővizet – mondta érdeklődésünkre az egyik ipolykeszi földtulajdonos, akit kedden este öntözés közben értünk el a helyszínen. Azt mondta, nem szeretné nevét adni az egyébként komoly probléma tálalásához, mert bajba kerülhet. Ugyanis a falun átfolyó patakból illegálisan szivattyúzza ki a vizet, ahogyan több más kollégája is teszi azért, hogy mentse a menthetőt a termőföldeken. Hozzátette: kérne engedélyt a vízvételezésre, de borzalmasan hosszú a procedúra, nincs idő várni.

A búza mindössze 40 centire nőtt meg, a normális 70 centi lenne. A búzaszemek – ahogy a gazda fogalmazott – mint ha összeégtek volna, egyelőre nem is tudja elképzelni, hogy mit kezdjenek majd vele az aratás után.

A környéken 4-5 ezer hektáron több család termeszt haszonnövényeket. A véleményhez nevet nem adó gazda állítása szerint mindegyik ugyanezzel a problémával néz szembe, de talán reményt adhat, hogy néhányan csak kis területen vetettek búzát, egy részük kukoricával is foglalkozik. Utóbbi esetében a következő néhány nap alatt dől el, hogy jó évet zárnak-e. Ha lesz eső, akkor igen, ha marad a szárazság, akkor az agrárium egésze soha nem látott károkat fog látni az Ipoly mentén.

Hirdetések