Hirdetések

Magyarország egyes településein időszakosan nem működik az ivóvíz-hálózat, az egyik Pest megyei településen hivatalosan is korlátozták a vezetékes vízhasználatot, a mezőgazdaságban az eső miatt alakulhat ki katasztrofális állapot. Az extrém időjárás határokat nem ismerve pusztít a térségben.

Hirdetések

Balassagyarmat folyója, az Ipoly az idei legalacsonyabb vízhozammal csordogál a település északi határában. Ma kora délelőtt -104 centiméteres vízszintet mértek, amely annyira kicsi, hogy a legtöbb helyen mindössze térdig érő. Összehasonlításképpen: az első fokú árvizi készültséget +300 centiméteres vízállás esetén, a meder telítettségekor rendelik el.

Az Ipolyba folyó egyik szlovákiai csatorna kiszáradt, Balassagyarmat közelében alig van olyan vízfolyás, amelyből az agrárium képes lenne pótolni a csapadékhiányt.

Kiszáradt öntöző csatorna a szlovákiai Kóvár közelében 2022. július 5-én. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Magyarországon az agrárminiszter történelmi aszályról beszél, június végéig mintegy 300 ezer hektárnyi termőterületre jelentettek be a gazdák aszálykárt, várhatóan ez ennél is több lesz. Nagy István miniszter azt mondta:

Történelmi léptékű aszály sújt bennünket, így már szinte biztosan kijelenthető, hogy a gazdálkodói károk mértéke meg fogja haladni az alap nagyságrendileg 12,5 milliárd forintos keretét.

Hozzátette: öt év alatt több mint háromszorosára, tízezer fölé nőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a kormányzat által támogatott díjjal kötöttek aszálykárra biztosítást. Az így lefedett terület nagysága tavaly már meghaladta a 600 ezer hektárt.

Hirdetések