Hirdetések

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a 24.hu-nak adott interjújában egy újabb koronavírus hullámról, előrejelzésről és prevencióról beszélt. Újabb vírusvariánsok terjednek, a szakértő szerint az idős korúakat veszélyezteti.

Hirdetések

Kemenesi Gábor virológus azt mondta: az új variánsok gyakori fejfájást okoznak, és ez annak ellenére igazolt, ha a teszt nem is mutatja a fertőzöttséget. Ugyanakkor úgy látja, hogy nem érdemes a „fejfájásba kapaszkodni”, a klasszikus, koronavírusra utaló tüneteknél érdemes a már korábban megismert protokollt követni. Így továbbra is mindenki jelentkezzen a háziorvosánál, ha lehet, végeztessen tesztet, vagy végezze el saját magának a gyorstesztet. A legfontosabb azonban így is az, hogy tartsa magát karanténban az illető – írja a hírportál.

Kemenesi szerint szinte biztos, hogy újabb járványhullám jön, de a mértékét senki sem ismeri. Felkészülni az oltások beadatásával lehetséges, mindenkinek javasolja a harmadik védőoltást.

Arra a kérdésre, miért terjed nyáron is a koronavírus, a szakember azt válaszolta, hogy azért, mert hagytuk, hogy újból „megszaladjon”. Kemenesi Gábor szerint „világszinten elengedtük a koronavírust”, sokan úgy voltak vele, hogy ennek már vége van.

A virológus vélemény az, hogy már most is érdemes használni védőmaszkot, mert azokkal lassítható a vírus terjedése, ahogyan korábban is.

Hirdetések