Finance. Accounting documents on the table
Hirdetések

A kormány benyújtotta a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szabályairól szóló törvénymódosítást az Országgyűlésnek. Az új törvény szerint, ezt az adózási formát csak a lakosságnak saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. -közölte a Pénzügyminisztérium.

Hirdetések

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új KATA megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.

A kata bevételi értékhatára ezentúl 18 millió forint lesz, az eddigi 12 millió helyett, ha az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot. Az adó mértéke egységesen minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Az új KATÁsoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxisok, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne. Az új szabályok 2022. szeptember 1-én léphetnek hatályba, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Akik nem kívánnak élni az új KATA lehetőségével, az átalányadóra is válthatnak. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be a váltást.