Hirdetések

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a közmédia Kossuth Rádiójában arról beszélt, hogy szerinte októberben dől el, mennyire lesz hosszú távú az a gazdasági válság, amelyben a magasra nőtt energiaárakkal kell számolni. Azt is mondta: a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig megtartják, fölötte a piaci árak érvényesek.

A magyar gazdaság nem tudja kigazdálkodni az elszabadult energiaárakat, ezért a rezsicsökkentést a hazai átlagfogyasztás mértékéig megőrzik, a különbözetet pedig piaci áron adják a fogyasztóknak – közölte Orbán Viktor, a már korábban bejelentett intézkedést.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a háborús infláció és a magas energiaárak vonatkozásában október lehet az a hónap, amikor kiderül, hogy csak rövid távon kell számolni ezzel, vagy hosszú ideig maradnak-e a kiugró költségek.

Emellett az aszály is rendkívüli károkat okoz, amely a hazai élelmiszerellátást nem veszélyezteti, csak az export csökken. Hozzátette: dolgoznak azon, hogyan enyhíthetik a mezőgazdaságban dolgozók kárát.