Hirdetések

Gázról fatüzelésre állítanák át az állami iskolákat, ezért indított felmérést a Belügyminisztérium. Így párhuzamos kereslet alakulhat ki a lakossági és az állami fogyasztók között a fáért. Utánanéztünk, hogy Nógrád megyében hogyan birkóznak meg most a kereskedők a növekvő igényekkel.

Hirdetések

Országszerte robbanásszerű keresletnövekedés alakult ki a tüzifáért és a napelemek iránt is nőtt az érdeklődés. Kereskedőktől kapott információk szerint utóbbi esetben már az okoz problémát, hogy a napelemek gyártását nem tudják akkora ütemben elvégezni, amennyire gyorsan elvárnák a vevők.

A tüzifa esetében drámaibb helyzet alakult ki, több vevő is irreálisnak tűnő mennyiséget akar vásárolni – a megyében kereskedők hasonló esetekről számolnak be. Mint állítják: egyesek attól tartanak, hogy jövőre és az azt követő évben sem javul az energiaellátás, ezért már évekre előre beszereznék a tüzifát.

Rettegnek a kereskedők az interjúktól, ez derült ki ma délelőtt, amikor egész Nógrád megyében tüzifát forgalmazókat kerestünk. Aki legálisan végzi a munkát, attól tart, hogy ha nyíltan beszél a helyzetről, sosem lesz már ügyfele, ugyanis ma ki kell mondani: nincs mit megvenni. Az egyik Kelet-nógrádi árus elmondta: folyamatosan csörög a telefonja, az érdeklődőket szinte nem meri visszautasítani, mert volt, aki már fenyegette is őt, amiért nem tud tüzifát adni neki. Emellett sokan most már attól is tartanak, hogy az adóhivatal is rájuk száll.

Aki illegálisan vág ki fákat erdőkből, érthetően nem kíván mondani semmit a nyilvánosság számára, de azt megtudtuk, elképesztő vevőkör alakult ki. Egy Belső-cserháti feketén dolgozó „vállalkozó” azt mondta: Ózdtól Budapestig szállít. Tevékenysége szájról szájra terjed, telefonszámát csak a vevők tudhatják, ennek ellenére a bizalmas és szűk kör tagjai is már több mint kétszázan vannak. Mint mondta: szerinte nagy bajok lesznek, lehetetlen kiszolgálni a fellépő igényeket.

Hirdetések