Hirdetések

Rövidesen befejezik a Vácról szóló eddigi legnagyobb léptékű történelmi kalandfilm, a Memento Mori forgatását. Kiss Stefán Mónika producer-rendező alkotása a váci Fehérek templomában talált, 18. századi múmiák történetét idézi meg.

A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss-Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő filmje a 265 múmia sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.

A Kiss-Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására 300 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet. A film története fikció ugyan, de a munka teljes mértékben tudományos alapokon zajlik.

A forgatásban váciak is részt vettek, tömegjelenetekben számítottak az ott élőkre, akik így a filmek keresztül is történelemmé válnak. Az eredeti terv szerint már befejezték a forgatást, azonban a rendező úgy döntött, hogy szükség van még egy jelentre, amelyben Mária Terézia a városba látogat, ezért a valóban utolsó jeleneteket Vácott veszik fel hamarosan.