Hirdetések

Azok után, hogy már csak magántulajdonban lévő autókat lehet hatósági áron tankolni, a MOL úgy döntött, hogy napi mennyiségi korlátot is állít. Mintájára egy másik kúthálózat is lépett és megtiltotta, hogy bárki teletankolja autóját.

A LukOil korlátozta az egyszerre megvásárolható üzemanyag mennyiséget: az úgynevezett kisnyomású kútoszlopokon, vagyis amelyeken személyautók tankolhatnak legfeljebb 20 liter benzin vagy gázolaj vehető. A nagynyomású, főként kamionok, buszok számára fenntartott oszlopoknál 150 liter vásárlását engedik meg. A LukOil hálózatot működtető NormBenz Magyarország KFT. az index.hu érdeklődésére közölte, hogy a rögzített árak és a folyamatosan változó egyéb költségek növekedése miatt kénytelenek voltak ezt a döntést meghozni. A médium arra is kíváncsi volt, hogy a cég által hivatkozott beszerzési árból eredő veszteségük mekkora, de arra nem kaptak választ.

A MOL esetében más a rendszer, azonban ott is érvényesek bizonyos korlátozások: ugyanazzal az autóval csak egyszer lehet azonos napon tankolni, függetlenül a járműbe töltött mennyiségtől.

Fontos tudni, hogy akik nem mutatják be a jármű forgalmi engedélyét, hiába van magyar rendszámuk, nem kapnak hatósági áras üzemanyagot.

A hatósági árak bevezetése óta többször módosították az üzemanyag-vásárlás szabályait jogszabályokkal, és az egyes töltőállomások is különféle saját rendelkezéseket is hoztak. OIvasóink számára igyekeztünk összegezni, hol, milyen szabályok szerint tankolhatnak.

Kisnyomású kútoszlopról hatósági áron vásárolható üzemanyagok egyedi szabályai

településtöltőállomásbenzin korlátozásgázolaj korlátozás
BalassagyarmatMOLnaponta egyszer, max. 50 liternaponta egyszer, max. 50 liter
BalassagyarmatOilalkalmanként max. 100 literalkalmanként max. 100 liter
BalassagyarmatXhénia Petrolalkalmanként max. 30 literalkalmanként max. 30 liter
RétságMOLnaponta egyszer, max. 50 liternaponta egyszer, max. 50 liter
RétságOMValkalmanként max. 50 literalkalmanként max. 50 liter
MohoraAvianaponta egyszer, max. 20,83 liternaponta egyszer, max. 20,83 liter
RomhányDallasnaponta egyszer, max. 20 liternaponta egyszer, max. 20 liter
SzécsényMOLnaponta egyszer, max. 50 liternaponta egyszer, max. 50 liter
GalgagutaMOLnaponta egyszer, max. 50 liternaponta egyszer, max. 50 liter
forrás: helyi töltőállomások, MOL Nyrt, 2022.08.07. délelőtt