Hirdetések

Az év eddigi részében alig hullott csapadék, nyáron extrém kevés esőt kapott Nógrád megye, ahogyan Magyarország egésze is szenved a vízhiánytól. Az agráriumban hatalmas veszteségek vannak, egyes lakókörzetekben pedig korlátozták az ivóvíz-fogyasztást is.

Hirdetések

Magyarország kétharmadát rendkívüli aszály jellemzi, a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának (VF) mérései alapján az alföldi területek mellett az Északi-középhelységben és a Dunántúl keleti felében is hasonló a helyzet. Az agráriumban nagy terméskiesések vannak, a búza és a kukorica sem tudott fejlődni eső hiányában. Az állattartók problémája pedig az, hogy a legelők kiszáradtak, nincs mit kaszálni, és nincs mivel etetni.

A víz hiánya Nógrád megyében is látható, az éppen most rekord alacsony vízállást mutató Ipolyon is. A valaha volt legkevesebb víz legfeljebb vádliig ér. Néhány napja Bátonyterenyén a Halda-tó is szinte teljesen eltűnt (kiemelt képünkön), 50 év után az 1,6 hektárnyi, átlagosan másfél méter mély tó helyén egy kis pocsolya maradt.

Nyugat-Nógrádban még nincs aszály. (grafika: Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer, 2022. augusztus 12.)

A VF ennek ellenére hivatalos adatai alapján egész Nógrád megyére vonatkozóan aszálymentességet állapított meg, sőt, országosan épp ez a terület a legkevésbé érintett. Az augusztus 12-i előrejelzett aszályindex szerint Nyugat-Nógrádot egyáltalán nem érinti az országos probléma, míg Kelet-Nógrád már közepesen aszályos. Árnyalja a képet, hogy a napi adatok alapján Nógrád egészében romlik a helyzet, vagyis a hivatalos állapotjelentés akár már holnap az ország többi részéhez hasonlóan rosszabb lehet.

Pásztó környékének vízkorlátozásáról adott hírt a területi vízmű július 21-én, amit azóta sem vont vissza. Ennek következtében többek között tilos öntözni a kerteket, nem lehet autót mosni, medencéket feltölteni, továbbá minden fogyasztó köteles 10%-kal csökkenteni az ivóvíz használatát. A korlátozás 25 Kelet- és Dél-nógrádi települést érint.