Hirdetések

Hetek óta a valaha volt legkevesebb vizet méri a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága (VF) az Ipolyon. A szlovák-magyar határfolyón egész nyáron nagyon kevés víz van, vízgyűjtő területéről szinte alig kap utánpótlást. Balassagyarmat magasabban fekvő területein már a fúrt kutakból sem tudnak vizet szivattyúzni, mert nincs.

A VF adatai alapján az Ipoly felső szakaszán, Nógrádszakálnál már július 23-án 24 centiméterre süllyedt a víz szintje, ez itt minden idők legkisebb mért vízállása. Azóta további folyamatos apadás jellemzi a folyót, az idei abszolút rekordot július 27-én délelőtt érte el, 16 centiméterrel.

Az idén nyáron Nógrád megye északi részére kuriózumként érkezett rövid esőzések sem javítottak a folyó vízállásán, augusztus 12-én pénteken 19 centiméternyi, ma délelőtt 20 centiméternyi vizet mutatott a mérce Nógrádszakálnál.

Az Ipoly középső szakaszán Balassagyarmatnál még csak közelíti a legkisebb vízállás -126 centiméteres mértékét a folyó. Augusztus eddig eltelt minden egyes napján egy-egy centiméterrel apadt a víz, jelenleg -107 centiméteren áll. Ha minden időjárási feltétel az eddigiekhez hasonlóan alakul, várhatóan szeptember első napjaiban itt is megdőlhet a rekord.

Balassagyarmat legalacsonyabb és legmagasabb tengerszint feletti területei között nincs nagy különbség, azonban a város alatti talajvízkészletben nagy eltérések tapasztalhatók: a déli városrészekben már 10 méteres mélységű fúrt kutakban is alig van vagy egyáltalán nincs víz, míg az északi városrészben, az Ipoly közelében 1-2 méter mélyen is elérhető. Az idén lehullott kevés csapadék bizonyítására ez is szemléletes bizonyíték. A mezőgazdaságot sújtó extrém aszály már a kiskerti veteményeseket is elérte, ha csak nem nagy mennyiségű vezetékes vízzel pótolták a hiányzó csapadékot.

Az Ipoly alsó szakaszán, ahol a folyó a mellékágakból befolyó vizek által egyre nagyobb vízhozammal bírhat, hasonlóan rossz a helyzet. A bernecebaráti vízmércénél az idei legkisebb vízállást július 25-én érte el, 0 centiméterrel. Jelenleg 10 centiméteren áll a folyó, minden idők legalacsonyabb vízszintje -12 centiméter.