Hirdetések

Tegnap szemétgyűjtési akcióval ünnepelték önkéntesek Ipoly napját a folyónál és a folyóban. Nehéz és könnyű dolguk egyszerre volt idén: az extrém alacsony vízállás miatt alig tudtak kenuval haladni a vizen, cserébe a látható folyómeder aljáról izgalmas hulladékok bukkantak felszínre.

A 210 kilométeres Ipolyon tavaly 500 köbméter szemetet gyűjtöttek össze, idén nem vártak hasonló eredményt a szervezők. A vízen kenuval, a parton gyalog vonulva rakták nagy zacskókba a hulladékokat. Az egész évre jellemző szárazság újdonsággal lepte meg az akció önkénteseit. A már rekord alacsony vízállással csordogáló Ipoly medrének olyan területei bukkantak elő, amit tavaly még nem láthattak.

Önkéntesek gyűjtik az Ipolynál az eldobott szemetet. A parton sörös dobozok, papucsok, a vízben gumiabroncs, tévé, benzinkanna. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Ezért felszínre került a meder aljáról tévé, jégkása készítő gép, hűtőszekrény darabok, benzines kannák és a mindenhol szokásos háztartási szemét is. A résztvevők szerint meghökkentő felfedezés volt, hogy a parton eldobált élelmiszert is zsákolniuk kellett.

Szombaton egész nap szedték a szemetet. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Frankó Viktória balassagyarmati önkormányzati képviselő, az akció koordinátora az ipolyinfo.com-nak azt mondta:

Amit idén láttam, felülmúlja a tavalyi tapasztalataimat! A mederben benzinkanna, gépek, tévék! Ezek nem egyszerűen a vizet szennyezik, hanem minden ember életét károsítják! Aki pedig élelmiszert dobál el, arra még csak keresni tudom a szavakat!
Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke kenuval gyűjtötte a vízbe dobált hulladékot Balassagyarmatnál. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

A Nagy Ipoly Takarítás idei mérlege a tavalyihoz képest könnyebb: idén Balassagyarmat és Őrhalom között 20 köbmétert, a folyó teljes hosszán mindösszesen 60 köbméter szemetet gyűjtöttek, de ez még nem mutat reális képet a partra járó emberek kultúrájáról. Ugyanis a tavalyi, első akcióban az évtizedek alatt eldobált szemet szedték ki a folyóból. Így az évről évre történő változások legkorábban jövőre lesznek láthatók, egy újabb gyűjtést követően.