Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa nyomán a nyomozási bíró elrendelte két szerb állampolgárságú embercsempész letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a két gyanúsított 2022. augusztus 10-én kora délután Szécsény külterületén közlekedett két, magyar rendszámú gépkocsival a 22-es számú főúton, amikor rendőrök intézkedni akartak velük szemben. A fiatalabb férfi egy zárt kisteherautót, idősebb társa pedig egy személygépkocsit vezetett, neki az volt a szerepe, hogy a kisteherautó előtt haladjon, és felmérje, figyelmeztesse társát az esetleges rendőri jelenlétre, ő volt az úgynevezett „előfutó”. A két gépkocsi Kecskeméttől az M5-ös autópályán, majd a 21-es számú főúton, végül az intézkedés helyéig végig együtt mozgott.

A kisteherautó vezetője az őt megkülönböztető jelzéssel követő rendőrségi gépjármű jelzésére nem állt meg, gyorsított, és a szécsényi téglagyár telephelyére hajtott, majd leállította a gépkocsit és a rendőri intézkedés elöl elfutott. Eközben a jármű utasterében utazó 19 főből négy személy szintén el akart menekülni a helyszínről, azonban őket és a két gyanúsítottat a helyszínre érkező megerősítő rendőri erők elfogták.

A kisteherautó zárt rakterében 19 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akiket illegálisan akart a két szerb állampolgárságú gyanúsított a Szlovák Köztársaság területére juttatni. A 19 személy Magyarországon tartózkodása jogszerűségét igazolni nem tudta.

A szállított személyek a jármű rakterében, teljesen zárt részben, ablak, szellőző nyílás, klíma és ülőhely nélkül, nyári kánikulai melegben tartózkodtak, ami testi, lelki gyötrelmet okozott a szállítás során számukra. A jármű a déli határtól történt indulástól közlekedve sehol nem állt meg.

A gyanúsítottak cselekményükkel segítséget nyújtottak a 19 fő szír állampolgárnak az államhatár illegális átlépésében, cselekményük a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének minősül.

Hirdetések