Hirdetések

A nemzeti ünnepet üzemanyag nélkül fogjuk megélni, ezt állítja az egyik töltőállomás tulajdonosa. A Balassagyarmathoz közeli egyik kiskút vezetője szerint képtelenek finanszírozni az elmúlt hónapokban felhalmozott veszteséget, ezért figyelmeztető zárva tartást várnak minden olyan kútvezetőtől, aki egyetért ezzel.

A hatósági áras üzemanyagok eladása csak veszteséget termel, mert azok beszerzési ára magasabb, mint amennyiért kínálhatják a vevőknek, így azok a magánkutak, amelyek szinte kizárólag ilyen típusú benzin és gázolaj eladásából élnek, óriási veszteséget halmoznak fel – ezzel magyarázzák tervezett zárva tartásukat a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) egyes tagjai.

Azonban az FBSZ vezetősége tegnap megállapodott a kereskedelempolitikáért felelős államtitkárral arról, hogy a Kormány által a kiskutak megsegítésére ígért támogatást jövő héten folyósítják. Az FBSZ ezt követően közleményben annyit írt: a kúttulajdonosok ennek ellenére maguk döntik el, hogy kinyitnak-e a zárva tartásra tervezett augusztus 19-én és 20-án.

Az FBSZ tagjaként működő egyik Balassagyarmathoz közeli benzinkút vezetője az ipolyinfo.com-nak szerdán délelőtt azt mondta:

Meg fog bénulni a két napon Balassagyarmat környéke, mert minden kis benzinkút zárva lesz.

A továbbra is neve elhallgatását kérő benzinkutas ezt azzal indokolja, hogy szerinte még mindig nem kapnak annyit támogatást, amennyivel a veszteségeket finanszírozhatnák. Hozzátette: közben az autósok többsége elvárja tőlük, hogy maradjanak nyitva, mert korábban már biztosan profitáltak annyit, amennyiből most ki tudják fizetni a veszteségeket.

Nyugat-Nógrádban Romhányban, Balassagyarmaton, Mohorán, Galgagután, Szécsényben és Karancslapujtőn működik kisebb kapacitású üzemanyag töltőállomás, közülük a galgagutai kutat a MOL üzemelteti.